گزارش آثارنیوز؛

موزه های استان سمنان دنیای شگرف از فرهنگ ایرانی

موزه های استان سمنان دنیای شگرف از فرهنگ ایرانی آثارنیوز: یکی از جاذبه های گردشگری در استان سمنان موزه ها هستند، این استان دارای 27 موزه است که سالانه هزاران نفر از این زیرساخت ها بازدید می کنند.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها: موزه ها فرصتی خوب هستند تا برای لحظاتی از دنیای هیاهوی بیرون رها شویم، دل و چشممان را به تاریخ بسپاریم و گردشی در فرهنگ گذشتگان داشته باشیم تا تفکری در نوع زیست مردم آن زمان نماییم. مردمی که با وجود تفاوت های سبک زندگی شأن با زندگی امروز ما، یک نقطه اشتراک با ما دارند و آن هم این که در همین شهرها و روستاها و در همین هوا و زمین که ما امروز زیست می نماییم، زندگی کردند. در حقیقت موزه ها سفر به گذشته هستند.
موزه ها در استان سمنان سالانه میزبان هزاران نفر هستند که از سراسر ایران اسلامی چه برای تردد به سمت مشهد الرضا (ع) و چه دیگر استانهای کشور، به دیار قومس پای می گذارند. استانی که تمدنی بسیار عظیم دارد و صد دروازه آن، مهد دانشمندان و علما و فضلا و شعرا بود.
بازدید ۱۲ هزار نفر از موزه های استان سمنان
استان سمنان خوشبختانه به لحاظ موزه، دارای وضعیت خوبی است حدودا می توان گفت در شش شهرستان از هشت شهرستان استان سمنان موزه وجود دارد و این نشان میدهد که مردم این استان چقدر به حفظ میراث و آثار تاریخ و قُدمایشان اهمیت می دهند.
استاندار سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان این که در این استان ۲۷ موزه وجود دارد، اظهار داشت: از ۲۴ اسفندماه تا چهارم فروردین ماه طبق آمار میراث فرهنگی، بیش از ۱۲ هزار نفر از موزه های استان سمنان بازدید نمودند.
سید محمد رضا هاشمی با اعلان اینکه در کنار موزه ها همین طور ۲۱ نوروزگاه و ۲۱ نمایشگاه صنایع دستی نیز در ورودی شهرهای استان برگزار شده است، بیان کرد: این موزه ها و همین طور نمایشگاه های صنایع دستی می کوشند تا پتانسیل های گردشگری و میراث فرهنگی استان را به مسافران بشناسانند.

پهنه و مجموعه تاریخی سمنان
صحبت استاندار سمنان از این بابت اهمیت دارد که در سال قبل سمنان به عنوان نماینده ایران در کنسرسیوم بین المللی گردشگری جاده ابریشم با محوریت چین برگزیده شد. مقوله ای که می کوشد بین کشورهای محور ابریشم، یک نوع تبادل توریست داشته باشد و در این بین موزه ها نقش بسیار مهمی دارند در این گزارش برخی از موزه های استان سمنان را معرفی می نماییم اما پیش از آن باید یک نکته را توضیح داد و آن این که پرداختن به تمام ۲۷ موزه استان سمنان به علاوه موزه آب دامغان که اول فروردین ماه افتتاح شد، بطور قطع در مجال یک گزارش نمی گنجد.
حمام پهنه در قرن نهم هجری قمری تولید شده و حالا یک جاذبه گردشگری در اختیار میراث فرهنگی با کاربری موزه است این موزه مجاور مسجد جامع سمنان قرار گرفته و در مرکز بافت تاریخی این شهر، مانند نگین درخشانی، رخ نمایی می کند. مجاورت حمام با مسجد جامع نیز ریشه در فرهنگ ایرانی اسلامی دارد که خصوصاً در باب اهمیت غسل و پاکیزگی بدن پیش از ورود به مسجد به ویژه در ایام جمعه، نکات بسیاری ذکر شده است.
این مجموعه تاریخی یکی از پیشنهادات خوب به مسافران نوروزی و توریستهایی است که در تابستان به سمنان سفر می کنند موزه مهر و سکه سمنان نیز در نزدیکی های این مجموعه قرار دارد و برای همین این موزه زیبا را در همین جا معرفی می نماییم. موزه سکه و مهر در تیمچه تکیه پهنه قرار گرفته و سکه معروف دارالمرحمه نیز در آن نگهداری می شود. در این موزه انواع پول ها و مهرهای قدیمی، اسناد مالی، قول نامه، برات و قراردادهای سلف خری و … در معرض دید عموم است.
موزه آب در شاهرود و دامغان
حال که در حمام ها و محلهای پر از آب قرار داریم بد نیست بگوییم که استان سمنان دارای دو موزه آب است که یکی از آنها در شاهرود و خیابان مصلی و تکیه برنجی قرار دارد و دیگری در دامغان؛ در این دو موزه ادوات آبیاری، استحصال آب، انواع ظروف مسی، شیرهای قدیمی آب، تلمبه های آب کشی، اسناد تاریخی وقف آب، اجاره و تملیک آب برای باغات و مزارع و… دیده می شود که مکانی بسیار زیبا است. موزه آب دامغان البته هفت روز قبل با حضور مسئولان راه اندازی شد.
موزه عمارت باغ امیر سمنان، در یکی از بناهای زیبا و دیدنی شهر سمنان، عمارت باغ امیر واقع شده است که قدمت آن به اواخر حکومت قاجاریه برمی گردد عمارت و باغ امیر بر طبق معماری صفوی تولید شده و همه ساله میزبان خیل مسافران و گردشگران است.
این بنا در سال ۹۳ از طرف شهرداری سمنان به سرمایه گذار بخش خصوصی واگذار شد و بعد از مرمت و بازسازی توسط سرمایه گذار، فاز اول مجموعه در قالب موزه تاریخ سمنان در سال ۹۴ مورد بهره برداری قرار گرفت. ر این موزه بخش هایی مانند چاپ، رادیو، آب و ادوات آبیاری و … دیده می شود که بسیار جذاب است. بیش از ۱۰۰ سند قدیمی از اواخر قاجاریه تا دوره معاصر نیز در این موزه در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد

موزه حیات وحش و گرمابه های سمنان
موزه حیات وحش و تاریخ طبیعی سمنان در مجموعه اداره کل محیط زیست استان سمنان در راه اصلی تهران- مشهد و در شهرستان سمنان قرار دارد. آدرس دقیق این موزه شهر سمنان، میدان استاندارد، ابتدای بلوار محراب، اداره کل حفاظت محیط زیست است این موزه از ساعت ۹ بامداد الی ۱۷ میزبان علاقمندان به حیات وحش طبیعی استان خواهد بود.
پوشش گیاهی و جانوری، انواع گونه های نادر استان سمنان مانند گور و یوز، هوبره، عقاب سانان، انواع فسیل و سنگواره قدیمی از مهره داران، تنوع بافت طبیعی و جانوری استان سمنان در این موزه کوچک اما غنی و زیبا، به نمایش گذارده شده است.
گرمابه نخست در ابتدای بازار عمومی سمنان و کنار خیابان یغما یا همان شهدا همچون آثار ملی ایران و یکی از زیباترین بناهای تاریخی استان سمنان است که کاشی کاری بی نظیرش چشم ها را مسحور خود می کند. این حمام قدیمی بر خلاف دیگر حمام ها که دارای شیفت بامداد و عصر بوده، بصورت همزمان و در دو ورودی و مکان مجزا، میزبان زنان و مردان بوده است. جنوب شرق تکیه ناسار، گرمابه ناسار سمنان نیز مکانی زیبا برای بازدید از ابنیه تاریخی و موزه های استان سمنان شمرده می شود این موزه هم اکنون بصورت کامل بازسازی شده و در لیست آثار ملی نیز قرار دارد.
موزه علم و صنعت و حیات طبیعی
موزه علم و صنعت گرمسار یکی از خاص ترین موزه های ایران بشمار می رود. آدرس این موزه شهر گرمسار، کارخانه پنبه است و همانطور که از نامش بر می آید این مکان روزگاری کارخانه پنبه بوده است. جالب این که گرمسار باوجود شهرتش در خشکسالی، تا همین چهار دهه قبل، قطب تولید پنبه کشور بود. در این موزه ادوات استحصال پنبه، صنایع مختلف موجود در کشور در دوران قاجار و پهلوی به نمایش گذارده شده است.
به جز مرکز استان سمنان دو موزه حیات طبیعی دیگر نیز در استان سمنان وجود دارد که یکی در دامغان و دیگری در شاهرود است. موزه تاریخ طبیعی و تنوع زیستی دامغان در بلوار دانشگاه قرار دارد و پوشش گیاهی و جانوری منطقه دامغان را به معرض نمایش گذاشته است.
موزه مشابهی نیز در شاهرود در ابتدای جاده بسطام وجود دارد که در اختیار اداره محیط زیست است. در این موزه هم جانورانی مانند یوزپلنگ، گرگ، خرس، آهو و جبیر و انواع پرندگان و … به معرض نمایش گذاشته شده تا مسافران و گردشگران با اقلیم و محیط زیست استان آشنا گردند.

موزه عرفان شرق
موزه عرفان شرق در بسطام و در مجموعه تاریخی بسطام قرار دارد این موزه با وجود کوچکی، دارای چندین شیء قدیمی و دیدنی همچون کتاب های خطی نفیس است همین طور در این مجموعه نوشت افزار قدیمی زیبایی هم به نمایش گذارده شده است. در شاهرود همین طور موزه شهر شاهرود یکی از با اهمیت ترین و زیباترین موزه های کل استان سمنان به شمار می آید این موزه در دو طبقه در ساختمان سابق بلدیه در خیابان فردوسی قرار گرفته و از دو هزار سال پیش از میلاد مسیح تا دوران پهلوی در آن قطعات و آثاری وجود دارد.
موزه عشایری سنگسر یکی از موزه های زیبای استان سمنان با رویکرد مردم و فرهنگ بومی است. این موزه در شهر مهدی شهر، خیابان امام خمینی، بالاتر از میدان امام، ساختمان شورای شهر قرار دارد و سالانه میزبان صدها توریست است. فرهنگ عشایر سنگسر و سبک زندگی شأن به ویژه مقوله دامداری از محورهای این موزه است. موزه عشایری ایل سنگسر یکی از موزه های مردم شناسی استان سمنان شمرده می شود.
جالب اینجا است که مشابه این موزه در روستای مزج شاهرود نیز وجود دارد نخستین موزه روستایی کشور و استان سمنان در ۵۴ کیلومتری شمال شاهرود واقع شده و از مسیر شاهرود – آزاد شهر برای بازدید از این موزه باید به شهر کلاته خیج و سپس مزج سفر کنید در این موزه کوچک که به همت یکی از اهالی دایر شده، انواع ظروف، لوازم استحمام، دست نوشته و اسناد تاریخی و … نگهداری می شود.
پارک موزه دفاع مقدس
حال که صحبت از مردم و مردم شناسی شد باید به پارک موزه دفاع مقدس استان سمنان نیز اشاره نمود که در بخش شرقی شهر و نزدیکی کمربندی تهران – مشهد قرار دارد و مجموعه ای بزرگ را شامل می شود که دارای چندین فاز است. این مجموعه علاوه بر موزه دفاع مقدس، نمایشگاه، سالن همایش ها و … نیز دارد.
بنای موزه در سه سطح زیر زمین، همکف و طبقه اول طراحی شده و هر یک از این طبقات به تناسب اهمیت و عملکرد خود در کلیت بنا، نقش خاصی را ایفا می کند این مجموعه در مناسبت های مختلف نیز میزبان جمعیت قابل توجهی از مردم استان سمنان است.
در نهایت باید گفت اینها تنها بخش یاز داشته های تاریخی و قدیمی استان سمنان هستند استانی با بیش از ۸۶۰ اثر ثبت شده ملی که جایگاه ویژه ای در زمینه میراث فرهنگی و گردشگری دارد. موزه های استان اما دارای یک خاصیت به ویژه نیز هستند و آن این که عمدتا در ساختمان هایی واقع شده اند که خود آنها نیز ثبت ملی هستند و این به جذابیت موزه ها افزوده است.

1402/01/08
18:58:56
5.0 / 5
369
تگهای خبر: استاندارد , بنا , تاریخ , تمدن
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۵
خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری
asarnews.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آثارنیوز محفوظ است

آثارنیوز

خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری