رئیس جهاددانشگاهی یزد اشاره كرد؛

جوامع محلی حلقه مفقوده ی تصمیمات برنامه ریزان صنعت گردشگری

جوامع محلی حلقه مفقوده ی تصمیمات برنامه ریزان صنعت گردشگری آثارنیوز: ایسنا/یزد رئیس سازمان جهاد دانشگاهی استان یزد و یكی از پایه گذاران مقطع دكترای گردشگری برای نخستین بار در استان یزد با اشاره به ذی‎نفعان اصلی صنعت توریسم، از گردشگر، جامعه محلی، كارافرینان، فرهنگ و محیط زیست بعنوان حلقه های مفقوده تصمیم‎‎گیری های برنامه ریزان صنعت گردشگری یاد كرد.


«مهدی باصولی» در نشست تخصصی گردشگری كه چهارشنبه سی ام بهمن ماه با محوریت ارتباط شبكه ای ذی نفعان صنعت گردشگری در دانشگاه یزد برگزار شد، با بیان این كه ذی نفع به معنای ذی اثر است، اظهار داشت: ذی نفع در مفهوم گرفتار چالش است اما در حالت كلی به افرادی كه بیشترین اثرگذاری یا اثرپذیری را دارند، گفته می شود كه شامل جوامع محلی، دولت و بخش خصوصی است اما هر كدام دارای اثرات مثبتی هستند و زمانی كه توسعه رخ دهد، اثرات منفی آنها نیز كاهش پیدا می كند.
وی با بیان این كه ذینفعان خواسته های متفاوتی دارند، اظهار داشت: هر چند ذی نفعان دارای خواسته های متفاوتی هستند اما الزاما این خواسته ها یكسان نیست و گاهی دارای تعارضاتی با هم هستند پس شناسایی هر كدام از آنها مهمست.
وی قدرت، مشروعیت و لزوم را از خاصیت های ذی نفعان دانست و اظهار داشت: فعالیت مطلوب و لزوم و خواسته های ذی نفعان با یكدیگر متفاوت می باشد و هر ذی نفع ممكنست در بعضی از این خاصیت ها با دیگری همپوشانی داشته باشد اما توریست ذی نفع نهایی سیستم گردشگریست پس باید در تدوین برنامه گردشگری مشاركت داده شود.
این مسئول با بیان این كه تصمیمات گردشگری كجا و از طرف كدام ارگان متولی ستاندن و برنامه های این صنعت در كجا تدوین می شود؟ را از سئوالات مهم در این رابطه برشمرد و اظهار داشت: ذی نفعان زیادی در حوزه گردشگری هستند اما می توان برمبنای میزان اهمیت و حضورشان، آنها را به دو دسته اصلی ذی نفعان اولیه و ثانویه، دسته بندی كرد.
وی با تاكید بر این كه شناسایی ذی نفعان در صنعت گردشگری از كلیدی ترین اقدامات است، عنوان كرد: بمنظور تحلیل ذی نفعان باید هر كدام از شاخصهای جامعه محلی، گردشگر، شبكه اجتماعی و سرمایه ها تحلیل شوند تا نقصها و میزان تاثیر گردشگری بر حوزه های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی و تاثیرات ذی نفعان بر آنها مشخص شود.


باصولی با تاكید بر تاثیر بیشتر گردشگری انبوه بر ذی نفعان، اشاره كرد: البته لزوما این اثرات یكسان نیست چونكه توسعه گردشگری یك پروسه است و توسعه گردشگری مطلوب باید با شناخت همه ذی نفعان و اهمیت، نیازها و اولویت آنها رخ دهد و ساز و كاری در این راستا ایجاد شود تا ذی نفعان بتوانند با هم به شكل مطلوب تری ارتباط داشته و به توسعه گردشگری منجر شوند.
وی با بیان این كه اگر جامعه محلی بعنوان یكی از ذی نفعان در صنعت گردشگری درگیر شود، با تاكید بر اشارات سازمان جهانی گردشگری بر مشاركت این ذی نفعان بسیار موثر خواهند بود، اظهار داشت: البته این مسئله را در حالی شاهد می باشیم كه اكثراً تصمیمات برنامه ریزان و سیاست گذاران از بالا به پایین انجام می شود و تصمیمات نهایی منعكس كننده جامعه محلی نیست پس غالباً نیز سیستم تصمیم گیری با منافع ذی نفعان متعارض است بطوریكه قدرت ها در نمود تصمیمات غلبه یافته و جامعه محلی دیده نمی گردد.
وی به اهمیت مشاركت همه ذی نفعان بعنوان از بین برنده تعارضات اشاره و اشاره كرد: تا زمانی كه جوامع محلی در تصمیمات حوزه گردشگری مشاركت داده نشوند، توسعه مطلوب نخواهد بود.
وی در ارتباط با حلقه مفقوده برنامه ریزان صنعت گردشگری شامل بخش های تجاری، دولتی، غیردولتی و دانشگاهیان نیز اظهار داشت: گردشگر، جامعه محلی، كارآفرینان، فرهنگ و محیط زیست مسائلی هستند كه در تصمیم ها مغفول مانده اند در صورتیكه تعامل باید بین اركان كلیدی ذی نفعان با اثرات مثبت و منفی شكل بگیرد.
وی به تنوع مشاركت ها و مزایای آنها اشاره و اشاره كرد: توجه به این مهم موجب می شود ایده های جدید و نظریات مختلف شكل بگیرند و به دنبال این اعتماد، تعارضات و شكایات كاهش و مسئولیت های مشترك رواج پیدا كند.
این مسئول اشاره كرد: البته معمولا تعداد كمی از ذی نفعان مشاركت دارند و در خیلی از مواقع، مباحث و رویكردها غالباً سیاسی می شوند كه با منافع ذی نفعان منافاتی ندارد.
وی با بیان این كه دولت بعنوان یكی از برنامه ریزها كمتر حاضر به اشتراك قدرت و برقراری دیالوگ مشترك با ذی نفعان است، اظهار داشت: بعضاً دغدغه ها در این صنعت شخصی شده و روابط نادرست شكل گرفته و منجر به كناره گیری بعضی از ذی نفعان می شود و ذی نفعانی كه دارای قدرت بیشتری هستند، تصمیم گیری می كنند.


باصولی توسعه درون زا را برای رشد گردشگری ضروری خواند و اظهار داشت: یزد تاریخی، امروز نمونه بسیار مناسبی از مشاركت مردم و جامعه محلی است كه به حفظ شهر منجر گردیده است.
سرفصل های دروس كارشناسی رشته گردشگری متنوع هستند ولی ایراداتی نیز خصوصاً در ارتباط با نقش جوامع محلی و مشاغل در رابطه با مهارت های كسب و كار و كارهای عملی، بر آنها وارد است.وی در بخش دیگری از سخنان خود به نقصها موجود در سرفصل های دروس كارشناسی رشته گردشگری اشاره و اشاره كرد: سرفصل های دروس كارشناسی گردشگری متنوع هستند اما ایرادشان این است كه فارغ التحصیل دوره كارشناسی مقرر است در بازار كسب و كار مشغول شود و پرسش این است كه این سرفصل ها تا چه میزان می تواند بازار فارغ التحصیل را تامین كند؟ جامعه محلی و مشاغل در رابطه با مهارت های كسب و كار و كارهای عملی در كجای این سرفصل ها دیده شده است؟
وی اضافه كرد: گلایه بخش خصوصی از عدم به كارگیری نیروهای فارغ لاتحصیل دانشگاهی به همین علت است كه دانشگاه نیرویی را پرورش داده كه بازار فعلی نمی طلبد.
وی با طرح این سوالات كه میزان ارتباط دانشگاه و گردشگری چقدر است و آیا صنعت، دانشگاه را قبول دارد؟ اظهار داشت: با مقایسه دروس دانشگاهی رشته گردشگری كشور با دیگر كشورهای دنیا، متوجه تفاوت های قابل توجهی می شویم؛ نیازهای جدید دنیای كسب و كار كه در دروس ما دیده نشده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به این كه تصمیم گیران در مورد بافت قدیم یزد نمایندگانی از ارگانهای میراث فرهنگی، شهرداری و شورای شهر هستند، اظهار داشت: در این تصمیم گیری ها، نمایندهای از جامعه محلی وجود ندارد و همین مسئله نیز منجر به وجود گلایه ها و نارضایتی های ساكنان از وضعیت بافت تاریخی می شود.
باصولی درانتها نیز به دغدغه های جدی اداره كل میراث فرهنگی در زمینه گردشگری اشاره و اشاره كرد: دانشگاه، كانون های تفكر و میراث فرهنگی هر كدام دغدغه هایی جدی در ارتباط با صنعت گردشگری دارند اما دغدغه ی ذی نفع اصلی كه همان جامعه محلی است در این میان فراموش شده است.




منبع:

1398/12/02
13:42:14
5.0 / 5
3676
تگهای خبر: بنا , تاریخ , توریست , زمینه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۲
خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری
asarnews.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آثارنیوز محفوظ است

آثارنیوز

خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری