شیرینی سنتی ایلامی ها در شب چله

شیرینی سنتی ایلامی ها در شب چله به گزارش آثارنیوز، ایلامی ها علاوه بر آیین معمول شب یلدا، شرینی سنتی مخصوصی دارند که برای این شب آنرا آماده می کنند و این شیرینی که «کله کنجی» نام دارد، در لیست میراث ناملموس ایلام به ثبت رسیده است.


به گزارش آثارنیوز به نقل از ایسنا، «کُله کنجی» شیرینی مقوی و سرشار از انرژی ایلامی هاست که به بهانه تهیه آن خانواده ها گردهم جمع می شوند تا آنرا برای طولانی ترین شب سال آماده کنند. مواد اصلی تهیه آن، کنجد و خرمای خشک «زی»، نوعی خرمای محلی است که پس از تفت دادن آنها را باید به وسیله «چالِگ و میه کوت» که آن هم از عنصر ناملموس ثبت شده ایلامی هاست، کوبیده شود.
کوبیدن خرما و کنجد در «چالِگ و میه کوت» سخت ترین قسمت تهیه این شیرینی است که به قدرت زیاد نیاز دارد، باید کنجدها در این هاون چوبی بزرگ به قدری کوبیده شود تا روغن آن آزاد شود. سپس خرما و کنجد را که طی چندین ساعت کوبیدن با یکدیگر خوب مخلوط شده است، به شکل دایره درمی آورند. برای تهیه این حلوا یا شیرینیِ محلی از شاه دانه، زنجبیل، دارچین و خلال پسته و بادام هم استفاده می نمایند.
مهارت تهیه «کله کنجی» در سوم تیرماه سال ۱۳۹۹ به شماره ۲۱۲۲ در لیست آثار ناملموس به ثبت رسیده و بنا به قول رائد ناصری فر ـ معاون میراث فرهنگی ایلام ـ برای پاسداری از آن مستندی با همکاری صدا و سیما تهیه شده است. همینطور بعنوان محصول سنتی ایلام در بسته های استاندارد در بازارهای این استان به مردم و گرشگران به فروش می رسد.
«چالِگ و میه کوت» از چوب درخت بلوط در سایز بزرگ توسط بومیان ایلام ایجاد می شود، که کاسه آن که «چالگ» نام دارد حدود نیم متر است و دسته آن با نام «میه کوت» و شکل چکش است، حدود یک متر ارتفاع دارد. شیوه ساخت «چالِگ و میه کوت» با شماره ثبت ۱۹۸۳، پنجم تیرماه سال ۱۳۹۸ در لیست آثار ناملموس به ثبت رسیده است.
معاون میراث فرهنگی ایلام همینطور از برگزاری مراسم یلدا در قلعه والی این استان به ایسنا اطلاع داد و اظهار داشت که بناست به مناسبت شب چله در این قلعه تاریخی سفره یلدا برپا کنند و آیین های محلی یلدا (چله) را که اخیرا در لیست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است، جشن بگیرند.
گلزار مولایی ـ کارشناس تغذیه ـ در رابطه با این شیرینی محلی ایلام به ایسنا گفته است: «کله کنجی» یکی از شیرینی های مخصوص ایلام است که از ترکیب خرما، گردو و روغن کنجد در چارچوب های مختلفی بر سر سفره یلدا گذاشته می شود و دارای منبع غنی امگا ۶، پروتئین، فیبر و ویتامین است که طبعی گرم دارد و سرشار از انرژی است. مصرف تنقلات، آجیل ها و مغزها بعنوان موادی که طبع گرم دارد و از طرفی هندوانه، خرمالو و خیار که طبعی سرد دارد باعث ناسازگاری دستگاه گوارش می شود، ازاین رو سفارش می شود در شب یلدا به این موضوعات توجه گردد.



1401/09/24
13:28:23
5.0 / 5
477
تگهای خبر: آیین , استاندارد , بنا , تاریخ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری
asarnews.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آثارنیوز محفوظ است

آثارنیوز

خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری