۲۰درصد پیشرفت بعد از ۹ سال

گودال ۱۳متری به جای موزه

گودال ۱۳متری به جای موزه به گزارش آثارنیوز موزه بزرگ دیرینه شناسی جیرفت همچون تمدن ارت که سال ها مورد بی توجهی قرار گرفته سرنوشتی تاسف بار داشته و کلنگی که سال ۹۰ بر زمین زده شد بی نتیجه رها شده است.


خبرگزاری مهر – گروه استان ها: سال ۸۴ بود که طی مصوبه ای راه اندازی موزه بزرگ دیرینه شناسی جیرفت در دستور کار قرار گرفت و با پیگیری های مداوم در نهایت کنگ راه اندازی این موزه سال ۹۰ بر زمین زده شد اما در نهایت تأسف، با گذشت سال ها و در حالیکه تنها چند ماه به انتهای دولت باقیمانده است این مرکز فرهنگی و گردشگری در کنار یکی از قدیمی ترین تمدن های جهان به حال خود رها شده و پیشرفت فیزیکی این موزه به ۲۰ درصد می رسد. آنچه تأسف بار است اینکه همزمان با این موزه چندین موزه دیگر در استان های دیگر کلنگ زنی، ساخته و راه اندازی شد و معلوم نیست طی این سال ها مسؤلان استان کرمان چه می کرده اند؟
راه اندازی این موزه پس از کشف تمدن بزرگ دقیانوس و کنار صندل به تصویب رسید. در جریان سیل عظیم دو دهه گذشته در جنوب کرمان بقایای تمدنی سر از خاک بیرون آورد که یکی از بزرگترین غارت های میراث فرهنگی را رقم زد و مردم طی چند روز هزاران قطعه شیء تاریخی را از زیر آبرفت های رودخانه هلیل رود خارج کردند. هر چند بخش قابل توجهی از این اشیای تاریخی مسترد شد اما هیچ وقت مکان مناسب و متمرکزی برای به نمایش گذاشت این اشیا به وجود نیامد. موزه کوچکی الان در جیرفت با زیر بنای محدود در حد چند اتاق در حاشیه هلیل رود ساخته شده که حدود ۵۰۰ شیء تاریخی را در خود جای داده است و سایر اشیا در شهرهای دیگر و گاه در انبارهای موزه ها نگهداری می شود! در مورد نگهداری از تپه کنار صندل شمالی و جنوبی هم که قدیمی ترین لوح های دست نوشت بشر در آنها یافت شده هم هیچ اقدامی انجام نشده است در مورد نگهداری از تپه کنار صندل شمالی و جنوبی هم که قدیمی ترین لوح های دست نوشت بشر در آنها یافت شده هم هیچ اقدامی انجام نشده است و تازیانه فرسایش بادی و خاکی این سایت های تاریخی را زیر شلاق گرفته است. آرزوی مردم جیرفت این بود که با راه اندازی موزه بزرگ جیرفت این شهر به یکی از مقاصد اصلی گردشگری تبدیل گردد که اتفاقاً دوران انتشار کرونا و توقف صنعت توریسم زمان مناسبی برای تقویت زیر ساخت های گردشگری بود که مورد استفاده قرار نگرفت و موزه جیرفت همچنان به حال خود رها گردید. موزه جیرفت به تاریخ پیوست موزه جیرفت امیدی برای تاریخ دوستان و مردم شهر تاریخی جیرفت بود که این شهر در چرخه گردشگری و مطالعات باستان شناسان جهان قرار گیرد اما از این پروژه حالا گودالی ۱۳ متری به جای مانده که بخش های محدودی از زیر زمین آن ساخته شده است.
در حالیکه در ابتدا اعتباری حدود ۹۰ میلیارد تومان برای ساخت این سازه در نظر گرفته شده بود اما فرصت سوزی مسؤلان باعث شد این پروژه برای اتمام هم اکنون حداقل به ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داشته باشد و طبق آخرین بررسی ها هیچ خبری از بودجه برای این موزه نیست و اعتبارات قطره چکانی هم نمی تواند مشکل را مرتفع کند. قرار بود این موزه در مساحت ۱۲ هزار مترمربع و زیر بنای سه هزار متر ساخته شود و چهار فاز برای اجرای این پروژه در نظر گرفته شده بود. روند کنونی ساخت موزه تأسف بار است نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی در گزارش آثارنیوز به نقل از مهر در مورد این پروژه می گوید: به هیچ عنوان وضعیت این پروژه راضی کننده نیست و معلوم نیست چرا در زمانی که تا کنون از کلنگ زنی پروژه گذشته هیچکدام از مدیران کاری نکرده است. ذبیح الله اعظمی اضافه کرد: رئیس جمهور سه بار به کرمان سفر کرده و عجیب اینکه در استانی که ۷ اثر ثبت جهانی دارد هیچ مصوبه ای میراثی در نظر گرفته نشده است و وزیر هیچ کاری برای اتمام موزه جیرفت که یکی از قطب های اصلی تاریخ و تمدن بشری است انجام نداده است. رئیس جمهور سه بار به کرمان سفر کرده و عجیب اینکه در استانی که ۷ اثر ثبت جهانی دارد هیچ مصوبه ای میراثی در نظر گرفته نشده است وی بیان نمود: بودجه ابتدایی این پروژه اختصاص نیافته است و الان بخشی از زیر زمین این بنا ساخته و به حال خود رها شده که آن هم در حال مستهلک شدن است. اعظمی بیان نمود: حتما در مورد وضعیت این موزه از وزیر مربوطه طرح سوال انجام می دهم و پیگیری لازم انجام می شود. وی خواهان شفاف سازی عملکرد مسؤلان استانی و ملی در مورد عدم توجه به این پروژه شد و اظهار داشت: از مهم ترین خواسته های مردم جیرفت اجرای فوری پروژه موزه بزرگ و نگهداری اشیای تاریخی تمدن کنار صندل و دقیانوس در این موزه است. کنار صندل باید ثبت جهانی شود او همینطور به الواح کشف شده در کنار صندل که قدیمی ترین لوح های دست نوشته بشر هستند اشاره نمود و اظهار داشت: این تپه باید ساماندهی گردد و حراست و حفاظت شود و گام های مؤثر در جهت ثبت جهانی این تمدن کهن برداشته شود.
وی ثبت جهانی تپه کنار صندل را بسیار مهم دانست و اظهار داشت: تمدن جیرفت حلقه مفقوده تمدن شرق ایران است و باید مورد مطالعه و کنکاش قرار گیرد و ادامه دیرینه شناسی در این سایت تاریخی اهمیت فوق العاده دارد. مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان هم در این خصوص به خبرنگار مهر اظهار داشت: این موزه یکی از بزرگترین و مهم ترین پروژه های وزارت میراث فرهنگی در استان کرمان است که باید اجرایی شود اما اعتبار مورد نیاز برای راه اندازی موزه اختصاص نیافته است. فریدون فعالی بیان نمود: اجرای این پروژه به همدلی و همراهی همه مسؤلان در سطح شهرستان، استان و سطح ملی نیاز دارد. وی جیرفت را دارای محوطه های تاریخی بسیار دانست و اظهار داشت: اهمیت این محوطه ها از نظر تاریخی بسیار چشم گیر است و با عنایت به اعتباراتی که در اختیار داشتیم تلاش کردیم در این راه گام برداریم. وی اظهار داشت: این موزه باید در ۱۰ طبقه و ۱۴ هزار مترمربع زیر بنا راه اندازی شود و دارای مکان های فرهنگی همچون آمفی تئاتر، کتابخانه تخصصی باستان شناسی، آزمایشگاه و مخازن امن برای نگهداری اشیای یافت شده در محوطه های تاریخی جیرفت است. وی ابراز امیدواری کرد که با تخصیص اعتبار مورد نیاز کار راه اندازی موزه وارد فاز عملیاتی شود و در زمانی مشخص موزه راه اندازی شود. وعده های مسؤلان برای راه اندازی این موزه همچنان ادامه دارد و معلوم نیست وزارت میراث فرهنگی چرا تابحال اقدام مؤثری برای راه اندازی این موزه انجام نداده است.


1399/11/11
13:30:10
0.0 / 5
1305
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۲
خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری
asarnews.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آثارنیوز محفوظ است

آثارنیوز

خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری