گزارش مهر از تجربه برگزاری فمتور-۲

میراثی باستانی در دل طبیعت بكر

میراثی باستانی در دل طبیعت بكر استان چهارمحال و بختیاری را به طبیعت بكر آن می شناسند در كنار این طبیعت بكر بعضی از میراث تاریخی و باستانی هم خودنمایی می كنند میراثی كه مدتی است غبار رویشان را گرفته است.



خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ؛ فعالان حوزه گردشگری در یک تور چهار روزه با جاذبه های مهم گردشگری استان چهارمحال و بختیاری آشنا شدند خبرگزاری مهر در بخش اول گزارشی از روز اول بازدید آنها عرضه کرد که نشان می داد در یک تور آشناسازی چه کسانی حضور پیدا کرده اند و از کجاها بازدید به عمل آوردند.
در ادامه این سفر چهار روزه به استانی که همه جذابیت های آن حول محور طبیعتگردی ختم می شود؛ گروه فعالان گردشگری به موزه دیرینه شناسی رفتند موزه ای که پیش از این حمام و در واقع موقوفه حاج ابوالقاسم آزاده چالشتری بوده است. گرمابه پرهیزکار از محل مایملک مرحوم حاج آقا حسین پرهیزگار و با مساعدت مالی بانو حاجیه سلطنت خانم آزاده و حاج ابوالقاسم آزاده چالشتری در سال ۲۶ راه اندازی شده و در سال ۳۴ توسط حاج ابوالقاسم آزاده وقف عام شد. این گرمابه با ۶۲۰ متر زیربنا از دو حمام کوچک و بزرگ تشکیل شده است و یکی از آخرین بناهایی است که در دوران معاصر و به سبک معماری سنتی حمام های قدیمی کشور راه اندازی شده و دارای خصوصیت های معماری و هنری پرارزش است.

عملیات تبدیل گرمابه پرهیزگار به موزه دیرینه شناسی با افزودن الحاقاتی به شیوه معماری سنتی از سال ۷۶ آغاز و با مجموع زیربنای ۱۴۰۰ متر در بهار سال ۸۲ به اتمام رسید. در واقع سال ۷۶ این حمام یک مخروبه بود.
از آجرنوشته تا صورتک مفرغی
سکه های قدیمی و آثاری که از کشفیات دیرینه شناسی به دست آمده در ویترین هایی که برای نمایش این آثار تعبیه شده، به نمایش درآمده است ویترین هایی که از اصول استاندارد اولیه هم برخوردار نیستند و گویی به علت نبود مسافر و بازدیدکننده گرد و غبار روی آثار هنوز باقی مانده است و کسی حوصله تمیزکردن آنها را نداشته است.
رضا روحانی شهرکی راهنمای گردشگری آلمانی و انگلیسی زبانی که این بخش از بازدید شرکت کنندگان در فمتور را هدایت می کرد توضیح می داد که «یکی از نکات منحصر به فرد این حمام داشتن گربه رو در حمام است». منتها گربه رو در بیشتر حمام های قدیمی وجود داشته و کاربری آن هم تناسب و امکان تبادل حرارت و دمای هوای حمام از کف بوده است. شاید این حمام از معدود حمام هایی است که بخشی از این گربه رو را به صورت روباز با قراردادن شیشه برای بازدیدکنندگان قابل مشاهده کرده است.

در ویترین های به کار رفته در این حمام تاریخی می توان آثاری جذاب غیر از سفال هایی که همه موزه ها دارند پیدا کرد مانند پیکره سفالی زنی متعلق به هزاره دوم پیش از میلاد یا دستبند عاج دوره اموی یا آجر نوشته دوره عیلامی.
صورتک مفرغی هزاره اول پیش از میلاد هم از کشفیات این استان است اما اطلاعات آن و اشیای دیگر این موزه آنقدر ناقص هستند که جز این اطلاعات دیگری به دست بازدیدکننده نمی دهد مگر اینکه راهنمای گردشگری توضیح دهد.
ورودی این موزه ۴ هزار تومان است و باستان شناسان استان که مدتهای بسیار زیادی از زمان کاوش و مطالعه روی آثار و محوطه های دیرینه شناسی به علت نبود اعتبار می گذرد در این مکان مستقر هستند؛ مکان یا حمامی که انتظار می رود سیستم امنیتی و حفاظتی آثار موجود در آن استاندارد باشد.
کتیبه ای هم در این موزه به معرض نمایش گذاشته شده که تاریخ آنرا شش هزار سال قبل تخمین زده اند روی این آجرنوشته نیایش نامه هایی وجود دارد که استادان ایرانی آنرا خوانده اند و مورد توجه استرالیایی ها هم قرار گرفته است.
در این مکان گرزها و شمشیر و الات جنگی تزئین شده ای را می توان دید و تصور کرد مردم آن زمان هر اندازه نقش و نگاری روی ابزار جنگی شأن داشتند بیشتر باور می کردند که قدرت دارند.

عمارتی که از اول بازسازی شد
گروهی که جهت شرکت در تور آشناسازی به استان چهارمحال و بختیاری سفر کرده بودند برای استراحت و ناهار به رستورانی رفتند که یکی از جاذبه های شهرکرد به حساب می آمد و چون فضای سنتی و بازسازی شده ای داشت به عمارت فیروزه مشهور بود عمارتی که اواخر سال ۹۵ به مدت دو سال طراحی و بازسازی شد این عمارت از سال ۹۷ تا کنون خدمات پذیرایی می دهد و چون نقاشی های سنتی روی در و دیوارش هست و از در و پنجره های سنتی بهره برده محل خوبی برای عکاسی مشتریانی است که مجبورند مدت طولانی منتظر آماده شدن غذا بمانند.
یکی از توابع شهرکرد چالشتر در ۶ کیلومتری مرکز فعلی استان یکی از مهمترین مناطق گردشگری برای گردشگران و گروه شرکت کننده در تور آشناسازی است چون این بخش از استان به قلعه چالشتر و قفل هایش شهرت دارد.

قلعه چالشتر و اتاق نقاشی آن نزد خیلی از گردشگران محبوب است به خصوص با داستان های اتاق نقاشی یا همان اتاق شاه نشین آن. موزه مردم شناسی و موزه سنگ و حمام ان سه بخش مهم این قلعه است که گرد و غبار روی مجسمه هایش نشان داده است خیلی وقت است رسیدگی خوبی به آن نشده است. شاید به علت کرونا و یا به علت نبود اعتبار و گردشگری که عید سال جاری به این قلعه پا نگذاشت.
ورودی این قلعه درست در زیر طاق قلعه جایی بود که اعضای گروه با یکدیگر آشنا شدند گروهی که از میان ۳۰۰ نفر انتخاب شده بودند تا به استان سفر کنند و با جاذبه های گردشگری آن آشنا گردند هر یک فعال در یکی از بخش های گردشگری بودند یکی راهنمای گردشگری بود دیگری پژوهشگر آن یکی خبرنگار و طبیعت گرد و دیگری هم عکاس و استاد دانشگاه و یا مجری برنامه های ورزشی.
آنها با قلعه چالشتر از مهمترین جاذبه های گردشگری و تاریخی این شهر آشنا می شدند جایی که موزه سبک زندگی آن هنوز بسته بود و سنگ های باستانی اش زیر یک طاق فرصتی برای خودنمایی به گروه را نداشتند. انگار تازه قلعه برای گردشگران فم تور باز شده بود و می بایست نخستین گروه از توریستهایی باشد که اجازه داده شده اند به صورت گروهی از اینجا بازدید نمایند. هنوز خیلی از وسایل مردم شناسی این منطقه مانند کوزه ها و وسایل دیگر در دسترس گردشگران است و سلامتشان در تهدید.
ادامه دارد…


منبع:

1399/04/29
16:57:40
5.0 / 5
2515
تگهای خبر: استاندارد , باستانی , بنا , تاریخ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۱
خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری
asarnews.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آثارنیوز محفوظ است

آثارنیوز

خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری